Recepty bylinkové
FENYKL - semínka setkávání
09.10.2024 20:50FENYKL – chlebové koření, pomáhá při zažívacích potížích i kašli
Semínka setkávání - lidový název pochází od církve puritánů z Nové Anglie, kteří prý žvýkali semínka fenyklu na nekonečných setkáních - bohoslužbách, aby zahnali hlad.
Podle orgánových hodin je každý měsíc v roce a...
Zelený elixír vitální zahradnice Doni Meduni
16.07.2024 17:31V letošním létě, které je bohaté na deště, na zahradě všechno roste a bují skoro jako na jaře. Tak občas zasáhnu jako zahradnice a snažím se svou přírodní zahradu trochu usměrnit. Tu a tam něco vypleji, něco zastříhám, něco bylin natrhám na sušení, něco rybízu na koláč. Snažím se usměrnit výhony...
Bylinný med a kvasomed
13.05.2024 10:40Dostala jsem nečekaný dárek ke dni matek, hromadu malých výhonků borovice od přátel, kteří museli borovici ostříhat a bylo jim líto výhonky vyhodit. Tak jsem vyzkoušela jehličnatý med - karamel, který jsem dřív dělala jsen z pampelišek nebo bezových květů. Neberte prosím tento recept jako návod pro...
Větvičkový čaj
04.03.2024 09:35Jaro už je skoro tady a kromě výhonků prvních kopřiv, česneků a sedmikrásek můžeme připravit také
větvičkový čaj. Doporučoval ho už páter Ferda pro období, kdy ještě není po zimě moc bylin, můžeme nasbírat pár mladých větviček s pupeny z jedlých keřů: šípků, maliníku, ostružin,...
Mrkvička potěší tvá očička
08.02.2024 10:38 „Obyčejná“ mrkev v zimě neslouží jen sněhulákovi místo nosu, ale je velká pomocnice zdraví maminek a dětí, a proto volám: „Více mrkve na náš stůl!“ Od jara do podzimu kupuji zeleninu od farmářů Farma Koudelkovi z Ořecha, které znám osobně a jejich mrkev je...
Borovice vitální krasavice a čaj z jehličí
18.01.2024 10:30Je libo čaj nebo koupel z vánočního stromku?
Vůně jehličnatých stromů patří k zimě, sauně i vánočním svátkům. Mám ráda vůni borovice, připomínající vůni léta a slunce v ní uschované. Z živého jehličnatého vánočního stromku si můžeme uschovat usušené větvičky...
Vánoční štrůdl s láskou a vděčností
07.12.2023 10:10Recept na nejlepší vánoční jablečný štrůdl s láskou a vděčností
Magdalény Dobromily
Moje příprava na pečení závinu z jablíček začíná vlastně už na jaře, když jabloně rozkvetou. To je pro mne velký svátek a bývá to koncem dubna a kolem 1.máje. Nejprve se objeví sytě růžová poupata a jarní...
Švestka a sladké medicíny
09.11.2023 20:31Podzim je jako barevný karneval, který hýří pestrými barvami, chutěmi i vůněmi před zimním zklidněním v přírodě. Na mnohé z nás s ubýváním světla přichází podzimní depka a náladu nám zlepší třeba švestka! Modravé švestky jsou naším původním druhem ovoce z pramáti trpké trnky, dosud se na...
Šípky a želízko
12.10.2023 10:53Červené šípky můžeme sbírat v době jejich zralosti od podzimu až do jara. Víte, že obsahují kromě céčka i želízko? A toto želízko symbolizující odvahu, obvykle chybí v krvi bledým dětem i dospělým, kteří bývají často nemocní. Samotné želízko z lékárny či z hřebíků se bez céčka těžko vstřebá, (někdo...
TRNKA - trpké povzbuzení
09.10.2023 10:48Trnky bývaly častými keři podél okrajů lesů a úvozových cest, ale dnešní doba nepřeje křovinám a pod moderním heslem „revitalizace“ přírodních a městských parků se křoví odstraňuje rychlou motorovou pilou a s ním i úkryty pro drobný hmyz, ptactvo, skřítky i dětské hry…Máte-li štěstí, že ve...
Novinky
Nový on-line kurz DOBRÁ IMUNITA
09.04.2021 09:39V mém novém on-line kurzu se naučíte, co můžeme sami udělat pro svou obranyschopnost - dobrou imunitu. Naučíte se jíst zdravě podle ročních období, poznáte význam orgánových hodin - video ukázka zde www.youtube.com/watch?v=DbXod0VlFe8 naučíte se klíčit semínka, poznávat plané rostlinky a druhy...