Pampeliškový džem Doni Meduni
Jsem nejspíš sluníčkářka, na jaře miluji žlutou barvu, sluníčko, pampelišky i citróny a tak jsem z toho, co mám ráda vytvořila sluníčkový džem. Nevšední pochoutka sladko hořko kyselé chuti připomíná anglickou pomerančovou marmeládu a je skvělá do palačinek a s jogurtem. Pro vášnivé marmeládistky vyplní pampelišky čas mezi spotřebováním loňských marmelád a dozráním prvního zahradního ovoce pro další sezónu zavařování. Od dubna do května, kdy kvete všude plno pampelišek, si jich nasbíráme do nádoby asi 2 litry rozkvetlých květů. Koupíme si 5 - 6 bio citrónů (asi 1 kg) a 2 kg bílého cukru krystal. Můžete vyzkoušet kombinace citróny + 1 pomeranč.
Postup: Omyté celé citróny i s kůrou nejprve povaříme mírným varem 10 minut a použitou vodu pak vylejeme. Po vychladnutí je teprve pokrájíme na měsíčky, kůru ponecháme, ale odstraníme všechna semínka a tuhé středy. Vložíme do většího nerezového hrnce a podlijeme asi 1 litrem vody. Pomalu vaříme zakryté poklicí, podle potřeby mírně podléváme asi hodinu do změknutí kůry citronů. Pak rozmixujeme v hrnci tyčovým mixérem na kaši, přidáme květy pampelišek a cukr. Citrony obsahují přírodní pektin, díky kterému džem krásně ztuhne a navíc nádherně provoní celou kuchyň při vaření. Kůra obsahuje léčivé éterické oleje a antioxidanty a je škoda jí vyhazovat. Tyčovým mixérem částečně rozmixujeme pampelišky a povaříme za občasného promáchání ještě asi půl hodiny. Ke konci vaření přidávám ještě šťávu z 1 citronu. Pak plníme do vymytých skleniček, zavíčujeme a obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout do druhého dne. Barva je netradiční žluto zelená od zelených kalichů pampelišek, ale to žádného labužníka jistě neodradí...Pro děti a fajnšmekry můžeme ještě horký džem propasírovat přes nerezový cedník a získáme tak čiré zlatavě žluté želé, ztuhne do druhého dne. Zbylé propasírované pampelišky nevyhazujeme, ale sníme jako sladký lék třeba s bílým jogurtem, naše játra se zaradují.
Tip 1.: Ze šťavnatých dlouhých stonků pampelišek můžeme udělat salát smícháním s osoleným bílým jogurtem a přidat lze třeba pár kvítků a listů pampelišek, divoké česneky, česnáček, ředkvičky, uvařená vejce atd. podle chuti
Tip 2.: až odkvetou pampelišky, nezoufejte, že jste z nich nestihli připravit džem...začnou kvést černé bezy a tak to zkuste stejně s jejich květy, kterých je všude plno. Bio citrony můžete použít i do ovocných džemů jako přírodní citrusový pektin.