Pampeliškový džem Doni Meduni

 Jsem nejspíš sluníčkářka, na jaře miluji žlutou barvu, sluníčko, pampelišky i citróny a tak jsem z toho, co mám ráda vytvořila sluníčkový džem. Nevšední pochoutka sladko hořko kyselé chuti připomíná anglickou pomerančovou marmeládu a je skvělá do palačinek a s jogurtem. Pro vášnivé marmeládistky vyplní pampelišky čas mezi spotřebováním loňských marmelád a dozráním prvního zahradního ovoce pro další sezónu zavařování. Od dubna do května, kdy kvete všude plno pampelišek, si jich nasbíráme do nádoby asi 2 litry rozkvetlých květů. Koupíme si 5 - 6 bio citrónů (asi 1 kg) a 2 kg bílého cukru krystal. Můžete vyzkoušet kombinace citróny + 1 pomeranč.

Postup: Omyté celé citróny i s kůrou nejprve povaříme mírným varem 10 minut a použitou vodu pak vylejeme. Po vychladnutí je teprve pokrájíme na měsíčky, kůru ponecháme, ale odstraníme všechna semínka a tuhé středy. Vložíme do většího nerezového hrnce a podlijeme asi 1 litrem vody. Pomalu vaříme zakryté poklicí, podle potřeby mírně podléváme asi hodinu do změknutí kůry citronů. Pak rozmixujeme v hrnci tyčovým mixérem na kaši, přidáme květy pampelišek a cukr. Citrony obsahují přírodní pektin, díky kterému džem krásně ztuhne a navíc nádherně provoní celou kuchyň při vaření. Kůra obsahuje léčivé éterické oleje a antioxidanty a je škoda jí vyhazovat. Tyčovým mixérem částečně rozmixujeme pampelišky a povaříme za občasného promáchání ještě asi půl hodiny. Ke konci vaření přidávám ještě šťávu z 1 citronu. Pak plníme do vymytých skleniček, zavíčujeme a obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout do druhého dne. Barva je netradiční žluto zelená od zelených kalichů pampelišek, ale to žádného labužníka jistě neodradí...Pro děti a fajnšmekry můžeme ještě horký džem propasírovat přes nerezový cedník a získáme tak čiré zlatavě žluté želé, ztuhne do druhého dne. Zbylé propasírované pampelišky nevyhazujeme, ale sníme jako sladký lék třeba s bílým jogurtem, naše játra se zaradují.

Tip 1.: Ze šťavnatých dlouhých stonků pampelišek můžeme udělat salát smícháním s osoleným bílým jogurtem a přidat lze třeba pár kvítků a listů pampelišek, divoké česneky, česnáček, ředkvičky, uvařená vejce atd. podle chuti

Tip 2.: až odkvetou pampelišky, nezoufejte, že jste z nich nestihli připravit džem...začnou kvést černé bezy a tak to zkuste stejně s jejich květy, kterých je všude plno. Bio citrony můžete použít i do ovocných džemů jako přírodní citrusový pektin.

Recepty bylinkové

FENYKL - semínka setkávání

FENYKL – chlebové koření, pomáhá při zažívacích potížích i kašli Semínka setkávání - lidový název pochází od církve puritánů z Nové Anglie, kteří prý žvýkali semínka fenyklu na nekonečných setkáních - bohoslužbách, aby zahnali hlad.  Podle orgánových hodin je každý měsíc v roce a...

Zelený elixír vitální zahradnice Doni Meduni

V letošním létě, které je bohaté na deště, na zahradě všechno roste a bují skoro jako na jaře. Tak občas zasáhnu jako zahradnice a snažím se svou přírodní zahradu trochu usměrnit. Tu a tam něco vypleji, něco zastříhám, něco bylin natrhám na sušení, něco rybízu na koláč. Snažím se usměrnit výhony...

Bylinný med a kvasomed

Dostala jsem nečekaný dárek ke dni matek, hromadu malých výhonků borovice od přátel, kteří museli borovici ostříhat a bylo jim líto výhonky vyhodit. Tak jsem vyzkoušela jehličnatý med - karamel, který jsem dřív dělala jsen z pampelišek nebo bezových květů. Neberte prosím tento recept jako návod pro...

Větvičkový čaj

Jaro už je skoro tady a kromě výhonků prvních kopřiv, česneků a sedmikrásek můžeme připravit také  větvičkový čaj. Doporučoval ho už páter Ferda pro období, kdy ještě není po zimě moc bylin, můžeme nasbírat pár mladých větviček s pupeny z jedlých keřů: šípků, maliníku, ostružin,...

Mrkvička potěší tvá očička

 „Obyčejná“ mrkev v zimě neslouží jen sněhulákovi místo nosu, ale je velká pomocnice zdraví maminek a dětí, a proto volám: „Více mrkve na náš stůl!“ Od jara do podzimu kupuji zeleninu od farmářů Farma Koudelkovi z Ořecha, které znám osobně a jejich mrkev je...

Borovice vitální krasavice a čaj z jehličí

Je libo čaj nebo koupel z vánočního stromku? Vůně jehličnatých stromů patří k zimě, sauně i vánočním svátkům. Mám ráda vůni borovice, připomínající vůni léta a slunce v ní uschované. Z živého jehličnatého vánočního stromku si můžeme uschovat usušené větvičky...

Vánoční štrůdl s láskou a vděčností

Recept na nejlepší vánoční jablečný štrůdl s láskou a vděčností Magdalény Dobromily Moje příprava na pečení závinu z jablíček začíná vlastně už na jaře, když jabloně rozkvetou. To je pro mne velký svátek a bývá to koncem dubna a kolem 1.máje. Nejprve se objeví sytě růžová poupata a jarní...

Švestka a sladké medicíny

Podzim je jako barevný karneval, který hýří pestrými barvami, chutěmi i vůněmi před zimním zklidněním v přírodě. Na mnohé z nás s ubýváním světla přichází podzimní depka a náladu nám zlepší třeba švestka! Modravé švestky jsou naším původním druhem ovoce z pramáti trpké trnky, dosud se na...

Šípky a želízko

Červené šípky můžeme sbírat v době jejich zralosti od podzimu až do jara. Víte, že obsahují kromě céčka i želízko? A toto želízko symbolizující odvahu, obvykle chybí v krvi bledým dětem i dospělým, kteří bývají často nemocní. Samotné želízko z lékárny či z hřebíků se bez céčka těžko vstřebá, (někdo...

TRNKA - trpké povzbuzení

Trnky bývaly častými keři podél okrajů lesů a úvozových cest, ale dnešní doba nepřeje křovinám a pod moderním heslem „revitalizace“ přírodních a městských parků se křoví odstraňuje rychlou motorovou pilou a s ním i úkryty pro drobný hmyz, ptactvo, skřítky i dětské hry…Máte-li štěstí, že ve...

Novinky

Nový on-line kurz DOBRÁ IMUNITA

V mém novém on-line kurzu se naučíte, co můžeme sami udělat pro svou obranyschopnost - dobrou imunitu. Naučíte se jíst zdravě podle ročních období, poznáte význam orgánových hodin - video ukázka zde www.youtube.com/watch?v=DbXod0VlFe8 naučíte se klíčit semínka, poznávat plané rostlinky a druhy...