Rakytník - multivitamín na keři
03.10.2023 09:49
Rak Rak Rakytník, nepotřebuje slunečník, on má totiž slunce rád, umí na něm krásně zrát
Pouhý pohled na zářivě oranžovou barvu nápoje z rakytníkového sirupu připomíná hřejivé slunce. Tak po celé září sklízím oranžové vitamínové bobulky na podporu imunity i dobré nálady…v dnešní nejisté době tolik potřebné!
Věděli jste, že z odšťavněných bobulí rakytníku kromě šťávy lze získat ještě slupky a semínka, které můžeme přidávat rozemleté do pečiva, mysli, kaší, bylinných čajů a vyluhovat si z nich výborný hojivý olej? Štáva s cukrem je u nás nejoblíbenější formou domácích nanuků – smícháme ji s tučným tvarohem a zmrazíme.
Jak rakytník působí na zdraví?
Plody rakytníku obsahují mnoho vitamínu C (až 20x více než pomeranče), dále provitamín A, vitamíny skupiny B (včetně kyseliny listové), vitamíny D, F, K, a P - rutin, železo a 7% oleje. Rakytník posiluje imunitní systém, odolnost proti stresu, podporuje detoxikaci a působí proti bakteriím a virům. U rakytníku bylo skutečně zjištěno proti nádorové působení.
Recepty pro zdraví i do kuchyně
· Rakytníkový med jako prevence proti chřipce a infekčním nemocem, srdečním nemocem a pro zvýšení imunity: Zralé bobulky rakytníku opereme studenou vodou a smícháme s kvalitním medem. Pojídáme po lžičkách přes zimu kvůli vitamínům. Komu vadí tvrdá semínka, může s medem smíchat jen vylisovanou šťávu. Užívá se obvykle 1 lžíce denně jako prevence, především v období chřipkových epidemií.
· Rakytníkový olej vylouhovaný ze slupek zbylých po lisování šťávy, na hojení ran a popálenin a pro tlumení následků radioaktivního ozařování: Zbytky rakytníkových plodů po odšťavnění usušíme v troubě při nejnižší teplotě nebo v sušičce a pomeleme na kávovém mlýnku. Vzniklou drť rozdělíme na 2 poloviny a jednu z nich vložíme do sklenice a zalijeme čistým zastudena lisovaným kvalitním olivovým, sezamovým či slunečnicovým olejem tak, aby byl olej nad drtí 2 – 3 cm. Dobře uzavřeme sklenici a zvolna zahřejeme ve vodní lázni na teplotu 50º a pak ji dáme do termosky či pod peřinu na 12h do druhého dne. Pak přefiltrujeme a zopakujeme znovu, do stejného oleje přidáme druhou půlku drti abychom z ní získali druhým louhováním ještě více léčivého oleje obsaženého hlavně ve slupkách plodů. Hotový přefiltrovaný olej uložíme do lahviček z tmavého skla na chladné místo. Používáme podle potřeby zevně k hojení ran a kožních vyrážek a suchých ekzémů, zejména popálenin a jizev. Z oleje snadno připravíme i mastičku přidáním včelího vosku. Lze užívat i vnitřně na podporu imunity 1 -2 lžičky do jídla nebo samotný. Má také účinek protinádorový a antidepresivní (olej podáváme 4x denně po malých lžičkách).
Rakytníkové slupky - cenná surovina
Každý rok odšťavňuji bobule rakytníku a vylisované zbylé slupky a semínka nasuším v sušičce na pečícím papíře. Pak lze přidat do bylinkových čajů nebo namlít na prášek na elektrickém kávomlýnku a přidávat do kaše či do pečiva, či použít na olejový macerát. Zbytky lze také fermentovat na tibo limo, nebo rakytníkový burčák stejným způsobem jako perlivé limonády z jarních květů. Pokud nemáte tibetskou houbu, lze použít i lžičku živého bílého jogurtu pro nastartování mléčného kvašení. Když limo kvasí moc dlouho vznikne z toho ocet. Dříve se používalo na limonády i droždí, to ale pak kvasí do alkoholu. www.donameduna.cz/news/tibo-limo/
Více najdete v mých dvou knihách Bylinky pro děti a maminky 1. + 2. z Grady