TIBO LIMO

TIBO LIMO, kefír z mléka i vody

Tibo-limo probiotická je limonáda vyrobená doma kvašením pomocí tibetské houby, která nápoji dodá prospěšné laktobacily a pije se jako probiotikum nejen po léčbě antibiotiky a v rekonvalecenci. Tibetská houba (Také se prodává pod názvem kefírová zrna nebo krystaly) vytváří za 24 -48 hodin z mléka kefír ( v teple v pokojové teplotě rychleji, v lednici v chladu pomaleji), který je mnohem bohatší na probiotické kultury než běžné jogurty z obchodu, obvykle dlouho skladované. Tibetská houba se snadno uchovává doma v lednici v trošce mléka či jen ve vodě a můžeme si tak vyrobit čerstvý kefír podle potřeby. Můžeme houbu i zmrazit a pak znovu probudit, v mrazáku vydrží i několik let. Tip na vitaminový ovocný kefír: do kefíru přidáme oslazenou rakytníkovou šťávu, chutná i dětem.

Od jara do podzimu vyrábíme doma Tibo limo- perlivé limonády mléčně fermentované bez mléka jen z vody pomocí tibetské houby – mají prospěšné probiotické působení a postup je velmi snadný. Začínáme v dubnu s květy pampelišky, sedmikrásky, pak přijdou na řadu květy černého bezu a růží, jahody, rybíz, máta, meduňka, vyzkoušet lze různé kombinace voňavých bylin, květů a plodů, pro ženy nejen v přechodu třeba červený jetel s růží, černý rybíz s mátou a i v zimě můžeme kvasit šípkový burčák z přemrzlých šípků, nebo zahřívající zázvorové limo nebo třeba listy rýmovníku z květináče.

Postup:

Prý se tomu říká ZERO WASTE nulový odpad, přátelé nezapomeňte na stonky, když trháte na jaře květy pampelišek na med nebo sirup, stonky šup do salátu, a zbytek vyluhovaných květů nevyhazujte, ale užijte na perlivou fermentovanou limonádu, kam se hodí i sedmikrásky a později bezové a další květy. Přidejte asi litr vody, trochu cukru (100g), bio citron i s kůrou, kousíček droždí nebo vodu z tibetské houbišky a nechte v teple 1-2 dny kvasit. 2x za den promíchejte. Ochutnáváním zjistíte, jestli už je méně sladká a víc perlí a pak je hotová.  Limo přecedíme a už si lebedíme... jo a ten vyluhovaný zbytek z limo šup do kompostu, ať si lebedí i žížalky.

Jaký je rozdíl ve výrobě limonády a droždím, medem nebo tibetskou houbou?

Naše babičky dělaly bezové limo či šumivé domácí šampáňo pomocí špetky droždí, to kvasí velmi rychle jako urychlovač nejen v těstě s moukou, ale i ve vodě s cukrem. Na cukru si všechny kvasinky pochutnávají a přeměňují je na bublinky. Pokud necháme déle kvasit, stává se z limo burčák a následně alkoholické víno. To samé dělá přidání sladkého ovoce nebo medu, který ve vodě rychle kvasí. Tak nějak naši prapředkové vynalezli kdysi opojnou medovinu. Rozdíl je ve způsobu kvašení, tibetská houbička vyrábí mléčnou fermentaci, nejen v mléku, ale i ve vodě, a pokud necháme kvasit déle, výsledek nebude víno, ale ocet. Zapomenuté experimentální limonády mohou tak po roce vytvořit zajímavé octy do salátů.

Jak pečovat o tibetskou houbičku?

Je to zcela nenáročný domácí mazlíček. Postačí ji trocha té vroucí lásky a voda. Ve vodě v lednici ji můžete uchovávat v malé skleničce od jogurtu a 1x za týden jí vodu vyměnit. Voda je plná dobrých bakterií tak ji buď vypijeme jen tak nebo přidáme 1 -2 lžíce do limo, nemusíte tam vůbec dávat samotnou houbu, postačí jen její voda – syrovátka. Kdo dává do mléka či limonády celou houbičku, má pak problém ji najít. Houbička má ráda teplo, sladko a mléko a v něm pak rychle narůstá až vypadá jako malý bílý květáček. V lednici bez mléka tolik neroste. Když jí dáváte celou do mléka, kefír se poněkud zdrcne a je třeba ho v uzavřené sklenici protřepat a pak přecedit přes sítko a houbičku na sítku najít a dát no nového mléka na další várku, nebo do vody do lednice, když ji zrovna nechcete používat. Proces fermentace vyžaduje teplo – pokojovou teplotu a možnost unikání bublinek, nezavíráme nikdy napevno, ani limo v lednici, může se pak chovat výbušně. Fermentace se sice v lednici zpomalí, ale nezastaví. Při pokusech s barevnými bobulemi ovoce jsem dávala celou houbičku do limonády a pak se mi zbarvila dorůžova, alespoň byla lépe vidět. Pokud se někomu podaří houbičku umořit bez lásky…najde jistě v blízkém okolí někoho dalšího, kdo mu ze svého mazlíčka daruje kousek.

Fermentace je dobrodružství, nikdy nevíte, jaký bude výsledek a nekonečné jsou možnosti variací

 

 

 

Novinky

Výstava obrazů - kalendář Vůně dálek a koření 2024

Srdečně zveme na vernisáž výstavy obrazů Magdalény Dobromily Staňkové na první Adventní neděli 1.12.2024. Také bude mít komentovanou prohlídku výstavy v neděli 8.12. od 16h. Návštěva výstavy je možná pouze po předchozí domluvě se mnou nebo majitelkou studia Lenkou Dorou Stejskalovou na tel: 606 702...

Rozmarýna - mořská rosa - pro zdraví srdce

Někdy je to silnější a mnohem větší než já...když si mě zavolá bylina či strom a dožaduje se mé pozornosti, bližšího zkoumání a především namalování na obrázek, aby skrze mou lásku k přírodě promlouvala i k dalším. Ros marina = mořská rosa, Rozmarýna v Řecku mě prostě uchvátila. Namalovala jsem...

Bylinkové vycházky s Magdalénou Dobromilou 2024

Bylinkové vycházky na jaře a na podzim vedu pro různé skupiny podle aktuální poptávky.  Máte-li zájem o vycházku ve vašem místě, je třeba domlouvat termín nejméně 2 měsíce předem, jarní termíny jsou rychle pryč. Vycházku vedu pro rodiny s dětmi, pedagogy a rodiče, a také pro sdružení SONS...

Recenze knih BYLINKY pro děti a maminky 1.+2.

BYLINKY PRO DĚTI A MAMINKY 1.+ 2.  knihy pro celou rodinu, pro všechny generace Když se mi před šestnácti lety narodil 1. syn, nebyla jsem na mateřství a rodičovství úplně připravená. Zaskočil mne nejenom porod, kojení, péče, ale i starosti s různými dětskými nemocemi. Nejdřív jsem si...

Doňa Meduňa Sama doma v České televizi

Na oslavu jara 2.5. 2023 jsme byli spolu se skřítkem Jitrocílkem, mými knihami a obrázky hádejte kde? V České televizi v pořadu Sama doma. Záznam najdete zde www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/223562220600068/cast/977359/

CESTA SRDCE Inspirativní letní týden pro ženy 2024

LETNÍ TÝDEN V ROCE 2024 Bude již pátým ročníkem, pokaždé na jiném místě s jinou skupinou, ale vždy sposuta legrace i vzájemného sdílení a obohacení novými zážitky, přátelstvími a dovednostmi. Podívejte se na fotky z minulých ročníků a uvidíte sami.  Letošní ubytování bude v krásné...

Květová voda s léčivým obrázkem jako osvěžovač duše

Květová voda s léčivým obrázkem jako osvěžovač duše – dárkové balení Květová voda získaná parní destilací - hydrolát je čistě přírodní a jemně působící medicínou, která léčí tělo a osvěžuje duši. Květová voda v sobě nese poselství duše rostliny. Její používání je snadné bezpečné pro...

Kartičky Mini mimi MDS

Mini mimi MDS - nové kapesní kartičky s půvabnými obrázky bylinek i miminek Magdalény Dobromily Staňkové, výtvarnice a autorky dvou knih Bylinky pro děti a maminky 1.+2. z Grady. Článek o bylinkách vhodných v těhotenství najdete...

Očima stromů - výstava obrazů a nový kalendář MDS

S přáteli stromy prožívám nádherné souznění a láskyplné chvíle. Sdílím proto velikou radost, že se smím podělit s dalšími o mé obrázky stromů v podobě nového kalendáře. Srdečně zveme na chystanou výstavu obrazů a autorských novoročních přání PF od 6.1. 2023 do konce ledna 2023. Fota z...

Botanické vycházky se SONS nejen pro nevidomé a slabozraké zájemce

V roce 2022 moje bylinková zahrádka přivítala už třetím rokem návštěvu sdružení SONS nevidomých a slabozrakých. Poznávali jsme bylinky všemi smysly, po hmatu, po čichu i ochutnáváním. V červnu zajrádka nejvíc kvete a voní i chutná jahodami, rybízem a malinami. Až ze Slaného přijela milá dvojice...