FENYKL – chlebové koření, pomáhá při zažívacích potížích i kašli
Semínka setkávání - lidový název pochází od církve puritánů z Nové Anglie, kteří prý žvýkali semínka fenyklu na nekonečných setkáních - bohoslužbách, aby zahnali hlad.
Podle orgánových hodin je každý měsíc v roce a...
V letošním létě, které je bohaté na deště, na zahradě všechno roste a bují skoro jako na jaře. Tak občas zasáhnu jako zahradnice a snažím se svou přírodní zahradu trochu usměrnit. Tu a tam něco vypleji, něco zastříhám, něco bylin natrhám na sušení, něco rybízu na koláč. Snažím se usměrnit výhony...
Dostala jsem nečekaný dárek ke dni matek, hromadu malých výhonků borovice od přátel, kteří museli borovici ostříhat a bylo jim líto výhonky vyhodit. Tak jsem vyzkoušela jehličnatý med - karamel, který jsem dřív dělala jsen z pampelišek nebo bezových květů. Neberte prosím tento recept jako návod pro...
Jaro už je skoro tady a kromě výhonků prvních kopřiv, česneků a sedmikrásek můžeme připravit také
větvičkový čaj. Doporučoval ho už páter Ferda pro období, kdy ještě není po zimě moc bylin, můžeme nasbírat pár mladých větviček s pupeny z jedlých keřů: šípků, maliníku, ostružin,...
„Obyčejná“ mrkev v zimě neslouží jen sněhulákovi místo nosu, ale je velká pomocnice zdraví maminek a dětí, a proto volám: „Více mrkve na náš stůl!“ Od jara do podzimu kupuji zeleninu od farmářů Farma Koudelkovi z Ořecha, které znám osobně a jejich mrkev je...
Je libo čaj nebo koupel z vánočního stromku?
Vůně jehličnatých stromů patří k zimě, sauně i vánočním svátkům. Mám ráda vůni borovice, připomínající vůni léta a slunce v ní uschované. Z živého jehličnatého vánočního stromku si můžeme uschovat usušené větvičky...
Recept na nejlepší vánoční jablečný štrůdl s láskou a vděčností
Magdalény Dobromily
Moje příprava na pečení závinu z jablíček začíná vlastně už na jaře, když jabloně rozkvetou. To je pro mne velký svátek a bývá to koncem dubna a kolem 1.máje. Nejprve se objeví sytě růžová poupata a jarní...
Podzim je jako barevný karneval, který hýří pestrými barvami, chutěmi i vůněmi před zimním zklidněním v přírodě. Na mnohé z nás s ubýváním světla přichází podzimní depka a náladu nám zlepší třeba švestka! Modravé švestky jsou naším původním druhem ovoce z pramáti trpké trnky, dosud se na...
Červené šípky můžeme sbírat v době jejich zralosti od podzimu až do jara. Víte, že obsahují kromě céčka i želízko? A toto želízko symbolizující odvahu, obvykle chybí v krvi bledým dětem i dospělým, kteří bývají často nemocní. Samotné želízko z lékárny či z hřebíků se bez céčka těžko vstřebá, (někdo...
Trnky bývaly častými keři podél okrajů lesů a úvozových cest, ale dnešní doba nepřeje křovinám a pod moderním heslem „revitalizace“ přírodních a městských parků se křoví odstraňuje rychlou motorovou pilou a s ním i úkryty pro drobný hmyz, ptactvo, skřítky i dětské hry…Máte-li štěstí, že ve...